Vokabular

Vokabular - de 101 oftest anvendte udtryk om BDSM, fetich og erotisk dominans...

Termer og udtryk som ofte anvendes inden for BDSM- og fetich verdenen:

1. Fetich: En fetich kan være en genstand, en kropsdel eller en situation, der vækker seksuel tiltrækning, nydelse eller ophidselse.


2. BDSM: En forkortelse for Bondage, Disciplin, Dominans, Submission, Sadisme, Masochisme. BDSM refererer til en bred vifte af seksuelle praksisser og aktiviteter, der kan involvere magtdynamik og nydelse ved smerte, kontrol og/eller fysisk begrænsning.


3. Dominant (Dom): En person i en BDSM-udøvende rolle, der har/får kontrol, autoritet og magt over den submissive (også kaldet Sub).


4. Submissiv (Sub): En person i en BDSM-udøvende rolle, der frivilligt underkaster sig den dominante part og accepterer dennes kontrol og autoritet.


5. Stopord eller Safeword: Et ord, eller en sætning, der aftales mellem parterne før en BDSM-session og som bruges til enten at pause eller helt at stoppe aktiviteten, eller for at signalere at en grænse enten er ved at være nået eller overskrides. I Det Sorte Selskab og i den øvrige del af det etablerede BDSM-miljø er det aftalte stopord "Cirkus", hvilket er et indiskutabelt signal og stopper aktiviteten omgående og sikrer opmærksomheden blandt lokaleansvarlige og andre tilstedeværende medlemmer. Nogle foretrækker også ordene "Grøn", "Gul" og "Rød" for at markere, når dominante og submissive checker ind hos hinanden. 


6. Bondage: At binde, fiksere eller begrænse en persons bevægelighed ved hjælp af reb, manchetter, bånd eller andre redskaber.


7. Disciplin: Praksis med at opretholde lydighed, orden og disciplin gennem regler, straf eller belønningssystemer. Eller måske endda helt omvendt, som en straf eller effekt ved netop at undlade at straffe, selvom partneren måske mener at have gjort sig fortjent til en straf.


8. Sadisme: Seksuel eller erotisk tiltrækning til f.eks. at give smerte eller ydmygelse til en partner.


9. Masochisme: Seksuel eller erotisk tiltrækning til f.eks. at modtage smerte eller ydmygelse fra en partner.


10. Fetichbeklædning: Tøj, sko eller andet udstyr eller beklædning, der er designet til at imødekomme specifikke fetiches eller præferencer, f.eks. læder, latex, korsetter, støvler, lingeri osv.


11. Dominatrix: En kvinde, der påtager sig den dominerende rolle i en BDSM-interaktion eller professionel session.


12. Sikker, Sund og Konsensuel (SSC: Safe, Sane and Consensual): Et principfælleskab inden for den etablerede del af BDSM-verden, der fokuserer på vigtigheden af at aktiviteterne er sikre, mentalt og fysisk sunde og baseret på et gensidigt samtykke mellem alle parter. SCC praktiseres i Det Sorte Selskabs lokaler og er baseret på vores adfærdsregler, som altid gælder i fuld udstrækning for samtlige vores medlemmer og gæster.


13. Kink: En bred term, der dækker en række alternative seksuelle interesser, fetiches eller praksisser, der ligger uden for det normative.


14. Dominans og underkastelse (D/s): En form for BDSM, der drejer sig om at den dominante part har kontrol over den underdanige part, og hvor magtudveksling er en central del af interaktionen.


15. Fetich model: En person, der poserer eller optræder i fotografier eller videoer, der fokuserer på specifikke feticher og / eller fetichbeklædning.


16. Vanilje: Udtrykket "vanilje" bruges inden for BDSM-fællesskabet til at beskrive personer eller aktiviteter, der ligger uden for BDSM-verdenen og/eller ikke er involveret i fetichpraksis.


17. Topspace: En tilstand, hvor en person i den dominante rolle oplever en dyb koncentration, kontrol og tilfredsstillelse under en BDSM-session.


18. Subspace: En tilstand, hvor en person i den submissive rolle oplever en intens følelse af afslapning, forløsning og eufori under en BDSM-session.


19. Aftercare: Den opmærksomhed og pleje, der gives af/til begge parter efter en BDSM-session for at sikre fysisk og følelsesmæssig komfort, tryghed og nedtrapning efter en intens session. Dette vigtige og for nogle oversete/ukendte emne, aftercare, er dybere beskrevet nedenfor og udgør en væsentlig bestanddel af Det Sorte Selskabs regler for vores adfærd, trivsel og tryghed.


20. Impact play: BDSM-aktiviteter, der f.eks. involverer at slå, piske eller give smæk på kroppen som en del af nydelse, seksuel stimulering eller dominansleg.


21. Rollespil: En form for leg, hvor deltagere påtager sig forskellige roller eller karakterer som en del af deres BDSM-scenarie. Termaerne og scenarierne er legio, kun fantasien, trygheden, vores gensidige respekt og sikkerheden sætter grænserne for aktiviteterne i Det Sorte Selskab.


22. Munch: En uformel måde at mødes, en hyggelig sammenkomst eller et socialt arrangement for folk, som enten er i, eller er på vej ind i BDSM-fællesskaberne til at hilse på hinanden, diskutere og udveksle erfaringer. Der foregår ingen BDSM-aktiviteter til en Munch ud over snak og socialt samvær.


23. Fetish fest: En begivenhed eller fest, der er designet til at give et rum for folk med fælles feticher at mødes, socialisere og udforske deres interesser i et trygt og accepterende miljø.


24. Consensual Non-Consent (CNC): En form for rollespil eller BDSM-dynamik, hvor parterne forhandler en foruddefineret aftale om at udspille et scenarie, der involverer illusionen af ikke-samtykkende aktiviteter. OBS: CNC praktiseres ikke i Det Sorte Selskabs lokaler jfr. vores regler om adfærd, tryghed, samtykke og allestedsnærværende gensidig respekt.


25. Pet play: En form for rollespil, hvor en person indtager rollen som et kæledyr (f.eks. hund, kat) og en anden person som fungerer som deres ejer eller handler.


26. Shibari: En japansk form for reb bondage, som involverer århundreder gamle kunstfærdige bindeteknikker til at skabe smukke bondageformer. Shibari og Kinbaku er nærmere beskrevet i medlemmernes Bibliotek. I Det Sorte Selskab har vi som den første nordeuropæiske forening i godt 30 år studeret og undervist i den japanske rebkultur. Vi fastholder traditionen som en del af Selskabets fælles DNA, hvor vi regelmæssigt binder sammen og deler vores erfaringer med hinanden. 


27. Chastity: En fetichpraksis, hvor en person bærer et kyskhedsbur eller kyskhedsbælte for at forhindre eller begrænse adgangen til sine kønsorganer.


28. Topping from the bottom: En situation, hvor den underdanige har held til, eller forsøger at påvirke eller styre den dominante part i en BDSM-session.


29. Fire play: En form for BDSM-leg, der involverer brugen af ild eller varme som en del af den erotiske stimulation eller dominans.


30. DDLG: En forkortelse for Daddy Dom/Little/Girl, en rollespilsdynamik, hvor den dominerende part påtager sig rollen som en omsorgsfuld "far" eller "daddy", og den underdanige part antager rollen som en "lille pige" eller "babygirl".


31. Electroplay: En BDSM-praksis, hvor elektrisk stimulation bruges til at give en følelse af smerte, fornøjelse, nydelse eller dominans.


32. Cuckolding: En fetichpraksis, hvor den ene partner ser sin partner have seksuelle forhold til en anden person, ofte med en undertone af voyeurisme, ydmygelse eller underkastelse.


33. Medical play: En form for rollespil, der involverer medicinske scener eller undersøgelser, hvor en eller begge parter spiller læge- eller patientroller.


34. Ageplay: En form for rollespil, hvor deltagerne indtager forskellige aldersroller for at udforske hinandens magtdynamik og omsorg.


35. Needle play: En BDSM-praksis, hvor nåle indsættes i huden som en form for smerteoplevelse eller dominansleg.


36. Impact: Redskaber eller værktøjer, der bruges til at levere slag eller påføre smerte under impact play, såsom en paddle, taws, spanskrør, pisk eller flogger, etc.


37. Suspension: En avanceret form for bondage, hvor den bundne person hæves fra gulvet ved hjælp af reb eller bånd og opnår følelsen af vægtløshed. Ej at forveksle med semi-suspension, hvor personen kun løftes delvist fra gulvet/lejet.


38. Golden shower: En fetichpraksis, hvor urin anvendes til seksuel eller erotisk stimulering eller dominans.


39. Mummification: En form for bondage, hvor en person indpakkes tæt i materialer som plastfolie eller mumificeringstape for at begrænse deres bevægelighed og give en følelse af indespærring eller kontrol.


40. Pony play: En form for rollespil, hvor en person indtager rollen som en pony eller hest og bliver trænet, styret eller redet af en anden person.


41. TPE: En forkortelse for Total Power Exchange, hvor der etableres en permanent og fuldstændig magtdynamik mellem parterne, og en person overgiver sig fuldstændigt til den anden.


42. Wax play: En BDSM-praksis, hvor stearinlys eller voks bruges til at dryppe varm voks på kroppen for at give en følelse af smerte eller sensorisk stimulering.


43. Dungeon: Et særligt indrettet rum eller et sted dedikeret til BDSM-aktiviteter og -lege.


44. Edgeplay: En form for BDSM, der involverer risikable eller ekstreme aktiviteter, der kan have potentiale for skade eller fare, som f.eks. knivleg eller breathplay.


45. Power exchange: Udvekslingen af magt og kontrol mellem de involverede parter i en BDSM-interaktion eller relation.


46. Sensory deprivation: En BDSM-praksis, hvor sanserne midlertidigt begrænses eller udsættes for stimulering, f.eks. ved brug af blindfold, maske eller høreværn.


47. Consensual Non-Monogamy: En praksis, hvor alle parter i et forhold er enige om at have seksuelle eller romantiske forbindelser udenfor forholdet med samtykke fra alle involverede.


48. Forced feminization: En form for rollespil, hvor en person tvinges til at antage en feminin rolle eller udseende, ofte som led i ydmygelse eller dominans.


49. Drop: En følelsesmæssig tilstand, der kan opstå efter en BDSM-session hos den submissive part, der kan omfatte tristhed, udmattelse eller følelsesmæssig sårbarhed. I Det Sorte Selskab har vi særlige regler for at skærpe opmærksomheden på behovet for kommunikation og aftercare både hos subs og tops. Emnet er nærmere uddybet nedenfor (55).


50. CNC: En forkortelse for Consensual Non-Consent, en form for rollespil, hvor en foruddefineret aftale om at simulere ikke-samtykkende aktiviteter aftales mellem parterne. OBS: CNC praktiseres ikke i Det Sorte Selskab, hvor vi fordrer fuldstændigt samtykke, gensidig respekt og god kommunikation. Et Nej er indiskutabelt og betyder altid Nej i Det Sorte Selskab!


51. RACK: En forkortelse for Risk-Aware Consensual Kink, der betyder at være opmærksom på risiciene og konsekvenserne af BDSM-aktiviteter og at handle med samtykke fra alle parter.


52. Primal play: En form for BDSM, der fokuserer på at udforske dyriske eller instinktive sider af seksualitet og dominansleg.


53. CNC: En forkortelse for Cocks and Cunts, der henviser til aktiviteter, der involverer penis og vagina.


54. Dominansleg: Aktiviteter og rollespil, der involverer magtdynamik, kontrol og dominans mellem parterne.


55. Sub-drop og Top-drop: En følelsesmæssig tilstand, der kan opstå efter en BDSM-session hos såvel den submissive og dominante part, hvilket kan give en overvældende følelse af tristhed, udmattelse eller sårbarhed, hvilket er hjernens egen biokemiske reaktion efter en intens leg/session. Tilstanden skyldes, at hjernens endokrine kirtler i en periode har været på overarbejde med at producere visse hormoner, f.eks. serotonin, oxytocin, adrenalin og dopamin. Læs mere om dette vigtige emne i Artikler 

 

56. Violet wand: Et elektrisk stimuleringsværktøj, der bruger små elektriske udladninger til at give en følelse af prikken, stikken eller varme på huden.


57. Mindfuck: En psykologisk dominansleg, hvor den dominerende part manipulerer den submissive mentalt og skaber overraskelse, forvirring, tvivl eller ekstrem stimulering af sindet.


58. Forniphilia: En fetich, hvor en person bliver brugt eller indrettet som en del af møbler eller genstande i BDSM-scenarier.


59. Sub Space: En mental og følelsesmæssig tilstand, hvor den submissive part oplever en fordybelse, lydighedsfølelse og/eller lykkefølelse under en BDSM-session.


60. Objektivisering: En praksis, hvor en person behandles eller opfattes som en genstand eller et objekt for seksuel nydelse eller dominans.


61. Needle play: En form for BDSM, hvor man indsætter nåle i huden til at levere smerte, stimulering eller dominans.


62. Electrosex: En praksis, hvor apparater som afgiver elektrisk stimulation bruges i eller udenpå kroppen til seksuel nydelse eller dominans.


63. Gorean: En subkultur inden for BDSM, der er baseret på en fiktiv verden fra romanerne "Gor" af John Norman, der omhandler magtdynamik, slaveri og rollefordeling.


64. Scat play: En fetichpraksis, der involverer seksuel nydelse eller dominans relateret til afføring eller koprofili. Dette praktiseres ikke i Det Sorte Selskabs lokaler af hygiejnemæssige årsager.


65. Primal Dom: En person, der indtager den dominerende rolle i primal play-scener og udtrykker deres dyriske eller instinktive side.


66. Kajira: En kvindelig slave eller underdanig inden for den gorenisk-inspirerede BDSM-subkultur.


67. Firecupping: En teknik, hvor opvarmede glaskopper placeres på huden for at skabe vakuum og stimulere blodcirkulationen eller en oplevelse af smerte.


68. Role Reversal: Et BDSM-scenarie, hvor de traditionelle roller ombyttes, og den underdanige part påtager sig den dominerende rolle, og omvendt.


69. Blood play: En BDSM-praksis, der involverer brugen af blod eller blodrelaterede aktiviteter for at skabe seksuel nydelse eller dominans. OBS: Dette praktiseres ikke i Det Sorte Selskabs lokaler af hygiejnemæssige årsager.


70. Slavetræning: En proces, hvor den submissive part bliver trænet i at opfylde den dominerende parts ønsker, regler og forventninger.


71. Dacryphili: Seksuel eller erotisk tiltrækning til tårer eller at græde som en del af BDSM-oplevelsen.


72. Sensuel Domination: En form for BDSM, hvor dominansen udøves gennem sensuel stimulering og kontrol snarere end fysisk smerte.


73. Power Exchange forhold: En form for BDSM-baseret forhold, hvor der er etableret en permanent og gensidig magtdynamik mellem parterne.


74. Hypnose og Mind Control: En BDSM-praksis, der involverer brugen af hypnose eller psykologiske teknikker til at kontrollere eller påvirke den submissive parts tanker og adfærd.


75. Suspension bondage: En form for bondage, hvor den bundne part løftes til at hænge frit i luften ved hjælp af reb eller andre suspensionssystemer.


76. TENS play: En praksis, hvor transkutan elektrisk nervestimulering (TENS) bruges til at levere seksuel stimulering eller dominans ved hjælp af elektriske impulser på kroppen.


77. Puppy play: En form for rollespil, hvor en person indtager rollen som en hund og bliver trænet, styret eller behandlet som en hund af en anden person.


78. Tvungen orgasme: En BDSM-praksis, hvor den dominante part tvinger eller kontrollerer den submissive parts orgasme ved hjælp af stimulering, legetøj eller andre midler.


79. Gasmaske-fetich: En fetich for brugen af gasmasker som en erotisk eller dominansrekvisit.


80. Petting Zoo: En social begivenhed eller sammenkomst for folk i et pet play-fællesskab, hvor deltagerne viser og interagerer som deres respektive "kæledyr".


81. Mindspace: En tilstand af mental fordybelse, fokus og klarhed, der opnås under BDSM-aktiviteter eller dominansleg.


82. Maledom: En forkortelse for Male Dominance, der henviser til en dominerende mand inden for BDSM.


83. Cupping: En BDSM-praksis, hvor sugekopper eller kopper anvendes til at skabe vakuum på huden for at stimulere blodgennemstrømning eller give en følelse af smerte eller sug.


84. Sensory Play: Aktiviteter og leg, der involverer stimulering af sanserne (f.eks. berøring, lugt, smag, syn, hørelse) for at skabe seksuel nydelse eller dominans.


85. Flogger: Et redskab eller en pisk, der består af mange snore eller stropper, ofte lavet af læder eller andre materialer, brugt til at påføre smerte eller stimulering.


86. Støvletilbedelse: En fetichpraksis, hvor en person dyrker, kysser, slikker eller tilbeder en andens støvler eller fodtøj.


87. Age Regression: En form for rollespil, hvor en person indtager en yngre aldersrolle for at udforske magtdynamik og omsorg. Udøverne kaldes også for caregivers og caretakers.


88. CNC: En forkortelse for Coitus non consentus, der henviser til seksuelle aktiviteter, der simulerer ikke-samtykkende handlinger. OBS: Dette praktiseres ikke i Det Sorte Selskabs lokaler jfr. vores regler om adfærd, tryghed og samtykke.


89. Mind Control: En BDSM-praksis, der involverer brugen af psykologiske teknikker eller hypnose til at kontrollere eller påvirke den underdanige parts tanker og adfærd.


90. 24/7: En form for BDSM-forhold eller livsstil, hvor BDSM-dynamikken er til stede og aktiv 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen.


91. Gorean Master: En person, der påtager sig rollen som en dominerende "Master" inden for den goreanske BDSM-subkultur.


92. Mindfucking: En handling eller praksis, der involverer manipulation eller forvirring af den submissive parts sind for at skabe en intens stimulation eller dominansleg.


93. Collaring: En ceremoniel handling, hvor en dominants og submissivs relation bekræftes ved at sætte et halsbånd (collar) på den submissive part.


94. Exhibitionisme: En fetichpraksis, hvor en person opnår seksuel nydelse eller dominans ved at blive set af andre under seksuelle aktiviteter eller ved at vise sig frem for andre.


95. Fire flogging: En form for impact play, hvor en flogger, der er opvarmet i ilden, bruges til at levere slag eller smerte.


96. Læder Community: En subkultur inden for BDSM-samfundet af folk, der er særligt interesserede i læderbeklædning og læderfetich.


97. Bunny: En person, der nyder at blive bundet og er interesseret i rebkunst og -leg. Dette kan, men behøver ikke at være relateret til samtidig dominans.


98. Sissy / sissyplay: En form for rollespil, hvor en person, ofte en mand, påklædes og opfører sig feminint eller som en sissy karakter.


99. Sensory Deprivation Hood: En hætte eller maske, der bruges til at begrænse syn, hørelse og indimellem også åndedrættet og lugtesansen for at skabe en sensorisk begrænsning. Ej at forveksle med et blindfold, oftest af stof eller læder, som kun dækker øjnene.


100. Kinbaku: En stilart af japansk bondage med en vis grad af æstetik og traditionelle bindeteknikker, som typisk adskiller Kinbaku fra Shibari ved samtidig at involvere emotionelle aspekter, f.eks. følelsen af nærhed, fordybelse og gensidig forløsning. Læs mere herom i Biblioteket


101. Brat / Bratty: Visse (oftes subs) omtales i reglen kærligt som brats - og nogle omtaler gerne sig selv som værende en brat, eller for tiden måske lidt til en bratty side. Det betyder måske en måde, eller lyst til at teste dig? Måske for sjov eller for alvor? Måske er det bare en veludviklet måde at flirte på? Læs mere herom i Artikler.